Trava, pijesak, rupe. Ova drevna škotska igra osvojila je cijeli svijet u posljednjem desetljeću. Nakon godina dominacije bijelih igrača golfa, pobjede Tiger Woodsa povećale su popularnost sporta čak i u nerazvijenim zemljama Azije pa čak i u zemljama siromašne Afrike.

Danas ga više od 60 milijuna ljudi igra na više od 35.000 igrališta diljem svijeta, a popularnost mu raste iz godine u godinu. Pogodan je za ljude svih dobi, bez obzira na tjelesno stanje, a također je i sve pristupačniji.

Pravila golfa

Osnovno pravilo golfa je jednostavno. Malu bijelu lopticu treba natjerati u rupu u potezima, koja se nalazi na različitim udaljenostima (ovisno o konfiguraciji terena).

Kraći tereni za golf dugi su nešto više od pet tisuća metara, a najduži više od sedam tisuća metara pa na njima mogu igrati samo vrlo iskusni igrači.

Osim druženja s prijateljima i uživanja u sportskim aktivnostima, golf je vrlo raznolik i zbog raznolikosti terena. Za razliku od tenisa, nogometa ili košarke, gdje su propisane dimenzije i osnova igrališta, golf igrališta prava su remek -djela arhitekata koji s obzirom na okolnosti nastoje učiniti krajolik što zanimljivijim i raznolikijim.

U posljednjem desetljeću izgradnja novih igrališta fokusirala se na dostupnost široj javnosti i sve je više zanimanja za tečajeve golfa.

Sport za cijelu obitelj

Skandinavci, osobito Šveđani, prije dva desetljeća predstavili su obiteljski model golfa – prilagodili su cijene džepu prosječnog golfera koji dolazi igrati sa suprugom i djecom. Cijena igranja za cijelu obitelj nešto je veća nego da ste igrali samo dvoje. Ovo je, zajedno s uspješnim treningom mladih igrača, iznjedrilo neke od vrhunskih igrača koji su osvojili najveće profesionalne turnire u svijetu.

Dok se cijene na europskim terenima kreću između 35 i 90 eura za igranje na 18 rupa, u Švedskoj možete igrati cijeli dan za 25 do 45 eura, što znači i 36 odigranih rupa, jer mnogi klubovi imaju čak dva terena sa 18 rupa.

Europska igrališta uglavnom se provlače kroz šumovite ili ravne terene, mnoga stara igrališta u Škotskoj, Irskoj ili Španjolskoj također su uz obalu, stoga igrač pješači osam do deset kilometara kada igra teren s 18 rupa za otprilike četiri sata.

Kupovinom članstva u klubu lokalni su gospodarstvenici osigurali igranje, osobito vikendom, kada je na terenima najveća gužva. U cijelom svijetu, međutim, postoje ekskluzivna igrališta na koja je dopušten ulaz samo članovima ili njihovim gostima, koliko si mnogi privatni klubovi ili vlasnici igrališta mogu priuštiti.

Golf u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje četiri golf igrališta od 18 polja, dva od 9 polja te još deset kvalitetnih vježbališta za golf. Lokacije su Motovun, Stobreč-Split, Zaprešić, Pula, Tar, Poreč, Zmajevac-Baranja, Ilok, Šibenik, Samobor. Postoje još i 7 improviziranih vježbališta (Krasica u Rijeci, Slavonski Brod, Koprivnica, Medulin, Rovinj, Umag, Osijek). Velik broj igrališta u Hrvatskoj je još uvijek u fazi izgradnje.

Golf u Hrvatskoj
U Hrvatskoj postoje četiri golf igrališta od 18 polja i dva od 9 polja.

Golf turizam je  slabije zastupljen u Hrvatskoj, ali očekuje se ojačanje uz kvalitetan plan i odgovarajuće investicije. Slijedeći dobre primjere susjednih zemalja i kreiranjem dobre turističke ponude, golf u Hrvatskoj bi trebao ojačati.