Kvalitetna pasta čisti zube, desni i jezik pomoću blagog deterdženta, fluorida i blagog abrazivnog sredstva kako bi se uklonilo i oslobodilo bakterije i plak. Izbjeljujuće zubne paste obično sadrže iste sastojke kao i ostale zubne paste, s izuzetkom sredstva za izbjeljivanje – peroksida. To se, međutim, događa kod vrlo malog broja pasti (oko 1%) i može se koristiti kao ubrzivač ili kao nadopuna već izbijeljenih zuba.

Kako do blistavo sjajnih zubi?

Prati zube dva puta dnevno najvažniji je dio održavanja dobrog oralnog zdravlja i čistoće zuba. Odaberite dobru, kvalitetnu zubnu pastu i kvalitetnu zubnu četkicu s malim čekinjama. Najbolji način da osigurate da vaši zubi ostanu čisti jest četkanje malim kružnim pokretima po površini zuba i četkanje svih dijelova – gornjeg, donjeg, prednjeg i stražnjeg. I ne zaboravite na zubni konac! Zubnim koncem uklanjaju se hrana i bakterije između zuba koje četkica možda ne može ukloniti.

To je ujedno i najbolji način čišćenja desni između zuba. Neki će ljudi osjetiti krvarenje zubnog mesa kada koriste zubni konac. Što češće koristite zubni konac, vaše će desni biti jače i manje će krvariti.

Izbjegavajte hranu koja ostavlja mrlje!

Nije iznenađujuće da ono što jedete utječe na vaš izgled – posebno na vaše zube. Neka hrana slabi caklinu na zubima, omogućujući žutom dentinu da se probije kroz slabu/stanjenu površinu. Hrana i navike koje ostavljaju mrlje uključuju:

  • kavu i čaj,
  • crveno vino,
  • slatku hranu.

Ne zaboravite da zubi postaju žuti i zbog pušenja – zbog visoke razine nikotina i katrana u duhanu. Kad pušač udahne, ljepljivi ostaci ostaju na zubima, što uzrokuje nakupljanje bakterija i mrlje.

Ostale mogućnost izbjeljivanja zuba

Ako tražite kvalitetno, dugotrajno izbjeljivanje zuba, najbolja je opcija posjetiti svog stomatologa. Izbjeljujuće paste za zube, kao što je ranije spomenuto, ne uključuju dovoljno peroksida da se vidi dovoljno velika razlika u boji/sjeni vaših zuba. Pripazite na različite salone za izbjeljivanje jer koriste tehnike dehidracije, koje bi na nekoliko sati mogle uspješno izbijeliti zube, ali imaju male ili nikakve trajne rezultate.

Zbjeljivanje kod stomatologa
Za kvalitetno izbjeljivanje zuba najbolja je opcija posjetiti svog stomatologa.

Vaš stomatolog trebao bi vam moći ponuditi i tretman za izbjeljivanje zuba kod kuće, ovisno o vašoj želji. Samostalno izbjeljivanje zubi isplativa je metoda koju stomatolog primjenjuje za dugotrajne rezultate koje možete sami postići.

Biranje maste za zube ne mora biti tako teško kakvim to marketinške kampanje čine. Da biste očistili zube, jednostavno trebate kvalitetnu zubnu pastu, četkicu za zube i malo zubnog konca. Ako redovito čistite zube i ispirete usta nakon jela, zube ćete održavati u dobrom stanju.