Nitko nije sretan po pitanju ispadanja kose, a pogađa i žene i muškarce različitih dobnih skupina. Ponekad je uzrok ispadanju kose starenje, a ponekad neki drugi, promjenjivi faktori – upravo djelujući na te faktore možete spriječiti prerani gubitak kose. Ispadanje kose sa starenjem normalna je pojava, no nema razloga da ostanete proćelavi prije vremena. Razni su uzroci gubitku kose pa su raznolika i rješenja.

1. Ne budite grubi prema svojoj kosi

Kako biste spriječiti preuranjeni gubitak kose ili ga zaustavili ako je već počeo obavezno pazite na to da budete nježni pri rukovanju sa svojom kosom. Izbjegavajte vezanje kose u čvrste visoke repove, punđe ili pletenice – zamijenite ih kopčama za kosu ili jednostavno držite kosu raspuštenu.

Raspuštena kosa
Kosa će biti najzdravija ako je ostavite raspušteno.

Definitivno prestanite bojati kosu bar na neko vrijeme, a odlučite li se na ponovno bojanje, koristite prirodne boje i nemojte je izbjeljivati. Jednako, ako ne i jači efekt na kosu ima i redovito ravnanje ili kovrčanje kose kemijskim ili fizičkim sredstvima – nemojte svakodnevno koristiti peglu ili uvijač za kosu.

Isto tako, izbjegavajte koristiti jake lakove i gelove za kosu koji je mogu oštetiti – kratkoročno će Vaša kosa izgledati dobro, no s vremenom će postati vrlo slaba.

2. Prijeđite na prirodne šampone

Slaba kosa sklonija je pucanju i ispadanju te će sporije i teže rasti što će doprinijeti gubitku kose. Stoga, bacite u smeće šampone prepune štetnih sastojaka i zamijenite ih prirodnim inačicama.

Vašoj će kosi trebati neko vrijeme da se privikne jer se prelaskom sa sintetičkih na umjetne šampone skida umjetni sloj oko vlasi i one ostaju „gole“. Isprva će Vam kosa možda izgledati suho, no s vremenom će zaista postati zdravija, a ne samo izgledati zdravo dok je obavijena plastikom.

3. Promijenite prehranu ili uzimajte dodatke prehrani

Gubitak kose može biti potaknut i nedostatkom nutrijenata poput biotina, željeza, proteina i cinka, stoga je potrebno jesti raznoliku prehranu kako biste imali dovoljne koncentracije svih ovih tvari.

Alternativa je uzimati dodatke prehrani koji su namijenjeni zdravlju kose (obično u kombinaciji s noktima) – dobra je vijest da se radi o prirodnim kombinacijama koje dokazano sprečavaju ispadanje i jačaju kosu. Ti se dodaci mogu sastojati od kombinacije raznih vitamina i već spomenutih elemenata te imaju pozitivan učinak i na ostatak organizma.

4. Smanjite stres

Stres je vječno među prvim uzročnicima većine problema, a gubitak kose nije iznimka. Ne samo što može zaustaviti rast kose, već potiče i pojačano ispadanje kose. Hormoni čiju pojačanu proizvodnju uzrokuje stres, utječu na ciklus rasta kose tako da kosa raste u kraćim i rjeđim intervalima.

5. Brinite se o vlasištu

Pri nanošenju šampona na vlasište, radite kružne pokrete i masirajte ga kako biste pospješili rast kose.

Sve u svemu, postoje razne stvari koje možete učiniti kako biste odgodili ispadanje kose i potaknuli rast, no nije ih se dovoljno samo kratko vrijeme pridržavati, a zatim vratiti stare navike. Zdravlje kose kao i zdravlje ostatka organizma treba redovito održavati.