Gimnastička ili pilates lopta je nezamjenjiv alat za fitness. Liječnici kažu da je uz pomoć pilates lopte mnogo lakše i sigurnije izvoditi korisne vježbe za figuru. Postoji niz vježbi na lopti koje će vam pomoći da postignete lijepu vitku liniju. Prije nego što se s loptom počnete boriti za savršenu figuru, odaberite sebi potrebnu gimnastičku opremu.

Ako se vaša visina kreće od 150 do 165 cm, odaberite loptu promjera 65 cm. Ako je vaša visina od 166 do 180 cm, onda bi se vaš izbor trebao zaustaviti na lopti promjera 75 cm. Ako se ne sjećate koliko ste centimetara visoki, upotrijebite drugu metodu uzimanja lopte.

Da biste to učinili, sjednite na punjenu loptu i pažljivo pogledajte svoja stopala. Trebala bi biti pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na pod. Tek tada možete sa sigurnošću reći da je ova lopta prava za vas.

U nastavku pročitajte koliko je korisna gimnastička lopta i zašto biste je trebali koristiti.

Uporaba pilates lopte

Uporaba pilates lopte omogućuje vježbe osobama čak i  slabije tjelesne spremnosti, savršeno je prikladna za sve uzraste. Ova lopta je toliko sigurna da se preporučuje i trudnicama. Posebno je korisna za gubitak kilograma jer sam oblik lopte omogućuje ljudima bilo koje građe da treniraju bez naprezanja kralježnice.

Pilates lopta za trudnice
Vježbe s pilates loptom preporučuju se i trudnicama.

Vježbanje s gimnastičkom loptom donosi mnoge prednosti, evo samo nekoliko njih:

  • ispravlja držanje,
  • normalizira metaboličke procese,
  • razvija fleksibilnost,
  • poboljšava raspoloženje.

Gimnastička lopta kao pomoć pri mršavljenju

Svaka osoba s prekomjernom težinom s vremena na vrijeme razmišlja o tome kako učinkovitije izgubiti težinu i dovesti svoje tijelo u formu. Neki čak idu u teretanu, ali nakon nekoliko sesija odustaju. Za početnike je lopta idealna opcija. Čak i bez dobre pripreme izvođenjem jednostavnih vježbi možete postupno tonirati mišiće i postupno prijeći na kompleksniju razinu.

Antistresna terapija

Ove lopte možete koristiti i prilikom meditacije kako biste se oslobodili od stresa. Osigurajte si omiljeni položaj za opuštanje, pustite da vam misli odlutaju na omiljeno mjesto i zaboravite sve  negativne emocije i utjecaje. Vježba disanje i meditacija će vam zasigurno koristiti za opuštanje, a nekoliko minuta dnevno ćete svakako moći izdvojiti.

Popravlja držanje

Osim spomenutih prednosti, ova lopta može ispraviti i vaše držanje. Ako puno radite za računalom i provodite mnogo vremena sjedeći, zašto ne biste zamijenili vašu uredsku stolicu loptu koja će vam pomoći da sjedite uspravno i ispravite držanje. Lopta će vas prisiliti na čestu promjenu položaja s ciljem zadržavanja ravnoteže. Kralježnica će vam zasigurno biti zahvalna.

Dakle, gimnastička lopta će nam pomoći pri pravilnijem disanju, gubitku kilograma i oblikovanju tijela, odlična je antistres terapija. Popravlja nam držanje i štiti kralježnicu. Jedna od najvećih prednosti je ta da je lako dostupna i sigurna za sve uzraste.