Seksualna je moć nesumnjivo vrlo važan muški adut koji snažno utječe na njegovo samopouzdanje. U suprotnom će se pojaviti nesigurnosti i problemi, koji također utječu na njegovu kvalitetu života, a često se i partnerstvo nađe u problemima.

Činjenica je da s godinama seksualna snaga kod muškaraca opada zbog različitih čimbenika. Između 20. i 75. godine svaki šesti muškarac ima problema s erekcijom, a između 40. i 70. godine svaki drugi. Istraživanje otkriva da više od 150 milijuna muškaraca u svijetu danas ima problema s erekcijom.

Što uzrokuje impotenciju?

Iako je godinama impotencija bila povezana sa psihološkim čimbenicima, danas studije dokazuju da su uzroci u većini slučajeva (80 posto) prvenstveno organske, tj. fizičke prirode.

Najčešći organski uzroci su:

  • ateroskleroza;
  • oštećenje mozga (ozljeda, moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, epilepsija, Alzheimerova bolest);
  • dijabetes;
  • bolest bubrega;
  • bolest jetre;
  • depresija;
  • kronična opstruktivna plućna bolest;
  • uzimanje određenih lijekova (antidepresivi, anksiolitici, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka);
  • pušenje, česta uporaba alkohola i droga.

Psihološki utjecaj je jači kod mlađih muškaraca

Čak i mlađi muškarci, mlađi od 40 godina, mogu imati problema u krevetu. Na njih najčešće utječu psihološki čimbenici poput straha od neuspjeha, ali mogu biti i rezultat prekomjernog rada ili stresa na poslu.

Što možete učiniti za bolju seksualnu moć?

Kad se pojave prvi problemi s erekcijom, vrijeme je za prve korake. Prvo je nesumnjivo zdraviji način života – više vježbanja, uravnotežena prehrana, manje alkohola i cigareta. Također je važno pronaći pravi ventil u borbi protiv stresa, biti aktivniji u sportu i pronaći pravi način za opuštanje.

Seksualna moć
Seksualna moć ovisi o mnogim čimbenicima.

Također je vrlo korisno obogatiti svoju prehranu vrijednim vitaminima i mineralima koji će poboljšati vašu spolnu snagu. Važni sastojci koji povoljno utječu na spolnu potenciju su cink i vitamini B6 i E. Cink utječe na održavanje normalne razine testosterona u krvi, ima važnu ulogu u plodnosti i reprodukciji. Zajedno s vitaminom E štiti stanice od oksidativnog stresa. S druge strane, vitamin B6 regulira djelovanje hormona i pomaže smanjiti umor i iscrpljenost.

Lijekovi – tablete za potenciju

Na tržištu su dostupni mnogi proizvodi kao npr. takozvanih plavih tableta od kojih je najpoznatija Viagra. Tu su također i mnogi drugi razni proizvodi poput Kamagra tableta, gelova, šumećih tableta i sličnih proizvoda koji potpomažu spolnu moć muškaraca. Svi ti proizvodi djelovat će samo uz prethodnu seksualnu stimulaciju.