Većina zemalja se već nekoliko godina aktivno bori protiv pušenja i promiče zdrav način života Zabrana pušenja na javnim mjestima potiče prestanak pušenja. Zabrana pušenja na javnim mjestima motivira ljude da se zauvijek oslobode ove ovisnosti.

Međutim, mnogim teškim pušačima to nije prepreka. No dobra vijest je da neki od njih već traže način kako učinkovito i brzo prestati pušiti. Nažalost, znanstvenici još nisu razvili metodu za prestanak pušenja prirodnim putem bez psihičke patnje, ali su se približili tome da prestanak pušenja bude što lakši.

Ako želite prestati pušiti, započnite s malim promjenama u svom životnom stilu koje vam mogu pomoći da odolite iskušenju da zapalite cigaretu. Kod većine pušača želja za duhanom ili nagon za pušenjem je vrlo jak.

Kad vas uhvati želja za cigaretom, sjetite se da će najvjerojatnije proći u roku od pet do deset minuta. Svaki put kada se oduprete želji za pušenjem, korak ste bliže trajnom prestanku pušenja. Evo 5 načina koji će vam pomoći da prestanete pušiti.

1. Napravite plan za prestanak pušenja

Obećajte si da ćete prestati, čvrsto odlučite, odredite datum i držite ga se. Kad god se nađete u nevolji, pušenje zamijenite drugom aktivnošću ili hranom, npr. čokolada, grickalice, trčanje i uvijek se toga držite.

Hrana umjesto pušenja
Kad god poželite zapaliti cigaretu, umjesto toga pojedite komad čokolade.

Razmislite unaprijed o trenucima kada bi vam moglo biti teško, kao što su zabave i druženja, i unaprijed isplanirajte svoje radnje i rute za bijeg iz neugodnih situacija. Možda bi bilo dobro da umjesto kave probate s čajem, mnogi pušači uživaju pušiti upravo uz ispijanje jutarnje kave.

2. Razmislite o svojoj prehrani

Volite li više popušiti cigaretu nakon obroka? Američko istraživanje pokazalo je da određena hrana, uključujući meso, čini cigarete ugodnijim. Međutim, nakon što pojedete neke druge namirnice poput sira, voća i povrća, cigarete mogu imati grozan okus, stoga probajte zamijenite svoj odrezak ili hamburger za vegansku pizzu.

Gazirana pića, alkohol, coca cola, čaj i kava čine cigarete boljim okusom. Pijte više vode i negaziranih sokova kad ste vani. Kod nekih ljudi sama promjena vrste pića utječe na smanjenje potrebe za cigaretom.

3. Pokušajte s nikotinskom nadomjesnom terapijom

Ako je potrebno, uvijek se možete posavjetovati sa svojim liječnikom o nikotinskoj nadomjesnoj terapiji. Opcije uključuju nikotin na recept u spreju za nos ili inhalatoru, nikotinske flastere, žvakaće gume i pastile bez recepta.

Kratkodjelujuća nikotinska nadomjesna terapija, kao što su nikotinske žvakaće gume, pastile, sprejevi za nos ili inhalatori, mogu vam pomoći u prevladavanju jake žudnje. Ove kratkodjelujuće terapije općenito su sigurne u kombinaciji s dugodjelujućim nikotinskim flasterima ili nekim od lijekova koji ne sadrže nikotin.

4. Izbjegavajte situacije koje vas tjeraju na pušenje

Poriv za pušenjem vjerojatno će biti najjači u situacijama u kojima ste najčešće pušili, kao što su zabave ili barovi, pod pretjeranim stresom ili ispijanje kave. Na primjer, ako obično pušite dok telefonirate, držite olovku i papir u blizini kako biste mogli crtati umjesto da pušite. Prepoznajte te situacije i pripremite plan kako ih u potpunosti izbjeći te po potrebi zamijeniti pušenje drugim, blažim sredstvom.

5. Potražite pomoć i podršku družeći se s nepušačima

Ako prijatelji ili članovi obitelji također žele prestati pušiti, predložite da zajedno prestanete pušiti. Također možete dobiti podršku stručnjaka koji će vam pomoći da prestanete pušiti. Vjerojatnost da ćete uz stručnu pomoć i savjete organizacije uspješno prestati pušiti je i do četiri puta veća.

Najveća podrška bit će vam vaši prijatelji i voljene osobe nepušači. U situacijama kada uz sebe nemate takve prijatelje, morat ćete sami vježbati samokontrolu. Kada ste na društvenom okupljanju ili zabavi, držite se društva nepušača. Ako pomaže, sjetite se popisa razloga za prestanak pušenja i uvijek zapamtite što ste zapisali u graničnim situacijama.

Samokontrola
Samokontrola je vrlo važna kada ste odlučili prestati pušiti.

Svakako biste trebali i vježbati. Vježba, čak i petominutna šetnja ili istezanje, smanjuje želju za pušenjem i može pomoći mozgu da proizvodi kemikalije koje sprječavaju želju za pušenjem. Umjesto pušenja pokušajte se baviti jogom ili pilatesom koji vam pomažu da smirite um, otpustite probleme i stresne situacije i zaboravite na iskušenja.