Većina proizvoda koje možete naći u drogerijama namijenjeni su ženskim kupcima te cijela kozmetička industrija naginje ženskoj publici, ali je li moguće da pripadnici jednog spola trebaju intenzivnu njegu kože, a pripadnici drugog nikakvu ili minimalnu?

Onaj mali broj proizvoda za njegu tijela namijenjen muškarcima većinom su kreme i gelovi višestruke primjene, dok se ženski proizvodi razlikuju ovisno o kojem se dijelu lica radi. Iako nije potreban onoliki broj različitih krema kakav se nameće ženama, definitivno nije dovoljan samo jedan proizvod za njegu lica, a kamoli cijelog tijela muškaraca. Zato ću u ovom tekstu navesti neke osnovne korake univerzalne njege kože lica, pretežito usmjerene muškarcima.

Prije svega potrebno je odrediti kakav tip kože imate – muškarci većinom imaju masniju i deblju kožu zbog testosterona pa je pri izboru proizvoda dobro tražiti one sa salicilnom kiselinom ili matirajućim učinkom. Za suhu kožu dobro je koristiti čistač u obliku kreme i gustu hidratantnu kremu, a za osjetljivu kožu važno je tražiti proizvode sa čim manje sastojaka.

1. Čistač – cleanser

Prvi korak njege lica je čistač koji je u slučaju suhe kože dovoljno koristiti uvečer. Njime uklanjate nečistoće koje su se nakupile tokom dana, a mnogi čistači u sebi sadrže i hidratantne tvari pa tako blago njeguju kožu ili salicilnu kiselinu koja pomaže kod masne kože. Osim toga, poželjno je očistiti kožu cleanserom prije brijanja kako ne bi došlo do upala ili uraslih dlaka.

2. Krema za područje oko očiju

Sljedeći je korak krema za područje oko očiju. Svima onima koji ne nose šminku ovo je važan korak u jutarnjoj rutini jer omogućava svježiji izgled smanjujući tamne krugove ili napuhanu kožu oko očiju.

Njega lica oko očiju
Njega lica oko očiju važan je korak u jutarnjoj rutini.

Istu ulogu ima i serum s vitaminom C ili kofeinom. Ove je proizvode potrebno nanositi ujutro i navečer jer je koža oko očiju iznimno nježna i tanka pa lako gubi vlagu te ju je potrebno redovito hidratizirati.

3. Hidratantna krema

Najbitniji dio njege lica je hidratantna krema – iako postoje različite vrste ovisno radi li se o jutarnjoj ili večernjoj, dobro je pronaći kremu na bazi vode i s laganom teksturom kako biste izbjegli osjećaj masne kože.Isto tako, gelovi za hidrataciju lica puno su lakši i brže se upijaju od krema pa je to odlična opcija za one koji nisu navikli na njegu kože.

4. SPF krema

I na kraju, korak koji je obavezan za sve ljude svih dobi i svakog spola – zaštitni faktor. Proizvod koji koristite trebao bi imati najmanje 30 zaštitni faktor, a ovisno o vašem tipu kože birate ono što Vam najbolje paše. Za masniju kožu prikladni su fluidi koji se brzo upijaju, a za suhu i osjetljivu kožu kreme protiv Sunca s hidratantnim svojstvima. Osim toga, mnogi SPF proizvodi sadrže retinol, tj. sastojke koji oporavljaju kožu i prividno sprečavaju starenje kože.

Kao što je rečeno na početku, kozmetička industrija naginje ka ženskoj publici, ali većina proizvoda za njegu kože nije isključivo za žene već se samo takvim predstavljaju. Briga o muškoj koži lica ne treba se sastojati samo od umivanja vodom i losiona poslije brijanja jer je jednako važno voditi brigu o muškom licu kao i o ženskom.