logo-t

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Reggae legende
7. Veljača 2015

Lee Scratch Perry

Rainford Hugh Perry rođen je 20. ožujka, 1936. u Kendalu, na Jamajci. Rane godine njegovog života slične su kao i kod mnogih jamajkanskih glazbenika rođen je siromašan u malom selu, rano je stekao reputaciju pametnjakovića, došao je u Kingston '50-tih, slušao glazbu i učio zanat.

Njegov prvi posao bio je sa pionirom glazbene produkcije Clement "Coxsone" Doddom u kasnije čuvenom "Studio One", gdje je radio kao pomoćnik, lovac na talente, nepriznati tekstopisac, aranžer i povremeno izvođač. Perry je snimio svoju prvu pjesmu "Old For New" 1959. godine, a pjesma "Chicken Scratch" mu je bila prvi hit 1965. godine.

Godine 1966. nakon skoro sedam godina Perry iznerviran zbog odbijanja Coxsona da mu plati, odlazi kod producenta Joe Gibbsa, gdje snima "I Am The Upsetter", kao upozorenje svima koji ga pokušaju prevariti. Gibbs mu 1967. godine daje da za njega vodi novu "Amalgamated" izdavačku kuću. Perry je producirao niz hitova za Gibbsa, među kojima je i "Long Shot" grupe The Pioneers, prva pjesma koja je koristila novi ritam u jamajkanskoj glazbi, kasnije nazvan reggae. Međutim, dolazi do razlaza između njega i Gibbsa, Lee Perry ga napušta posvećujući mu uvredljivu pjesmu "People Funny Boy".

Perry 1968. godine konačno shvaća da ne može surađivati sa drugim producentima, a da pritom ne dođe do konflikta, te odlučuje da dalje radi sam. Najprije je skupio prateći bend i nazvao ga po svom trenutnom nadimku i imenu kuće "The Upsetters". U početku su snimali nasilne, jezive instrumentale, kao sto su "Kill Them All", "The Vampire", "Dig Your Grave", "Return Of Django". Također je radio i sa pjevačima Davis Isaacs, The Silvertones i Slim Smith.

Otvorio je i svoju prodavnicu ploča "Upsetter Record Shop", gdje nisu samo prodavani posljednji singlovi već je i tokom cijelog dana puštana glazba. Prodavnica je služila kao Perryeva baza, imala je i sobu za probe. Popularnost mu je uskoro omogućila da financira emisiju na "JBC", gdje je DJ Winston "The Whip" Williams puštao singlove Upsettersa.

Perry nije želio raditi s pjevačima, koncentrirao se na ubitačne instrumentale, međutim bilo je teško odbiti suradnju sa Marleyem. Za Marleyeve nevolje Perry je okrivio zle duhove ("duppy") i tako je nastala pjesma "Duppy Conqueror". Bobov senzibilitet i Perryev osjećaj za eksperimentiranje stvorili su fantastičnu kombinaciju, prekretnicu ne samo u njihovim karijerama, već i u povijesti reggaea. Njihova suradnja je trajala nekoliko godina i iz nje je izlazio veliki broj hitova, međutim bilo je jasno da između dvije tako snažne individue mora doći do sukoba. Od 1971. godine Marley sve češće kritizira Perrya da mu sputava stvaralačku slobodu, Perry s druge strane nastavlja uzimati najveći dio honorara. Konačno 1973. godine Wailersi napuštaju Perrya i potpisuju za "Island Records".

Perry je nastavio sa svojim glazbenim eksperimentima - dvadeset godina prije nego što je izraz "alternativna glazba" ušao u upotrebu, Perry je koristio pucnje iz pištolja, lomnjavu stakla, puštao trake unazad.1974. godine izgradio je svoj studio "Black Ark", na mjestu gdje je u snu čuo glazbu. Koristio je skromnu opremu, ali je to vješto nadoknadio svojim talentom. Producenti i danas koriste bezbrojne trikove koje je Perry izmislio da bi nadoknadio manjak opreme. To su bile godine suradnje s Max Romeoom, Junior Marvinom, The Heptonsima... Stvari su se postepeno zagrijavale u Perryevom studiju, kao i politička klima na Jamajci. Dvije suprotstavljene političke strane Jamajke imale su dugu tradiciju riješavanja nesporazuma na ulicama Kingstona. Pjesme sa socijalnim porukama, kao sto su Max Romeoov "War In A Babylon" ili Perryev "City To Hot" dobro su odražavale trenutno stanje, ali su mu donijele i nevolje; Perryev studio je ubrzo postao meta lokalnim gangsterima. Atmosfera se zagrijavala, Perry je postao fizički i psihički iscrpljen, i žena ga je ubrzo napustila i odvela djecu sa sobom. Bio je spreman kročiti u ludilo. Počeo je vandalizirati vlastiti studio, ispisuje grafite i lomi ploče. Novinari su dolazili ga videjti kako jede novac i pali svoje snimke.

Godine 1981. Lee Perry napušta Jamajku i odlazi u New York, gdje nastupa sa bendovima "The Terrorists" i "The Majestics". Vratio se na Jamajku i izgledalo je kao da se oporavio. Međutim, katastrofa ga je čekala iza ugla - jednog jutra 1983. godine "Black Ark" studio je spaljen do temelja.

"Bio je previše crn. Morao sam ga uništiti da bih sačuvao razum. Htio me je pojesti!" bile su Perryeve riječi.

Godine 1984. susreće Neil Frasera, poznatijeg pod pseudonimom Mad Professor i započinje dugogodišnju producentsku suradnju, koja traje do danas. Radeći u Londonu započeo je suradnju i s producentom Adrian Sherwoodom i njegovim studijskim bendom Dub Syndicate.

Godine 1989.  Lee Perry se seli u Švicarsku sa svojom novom ženom, koja mu postaje i menadžer. Započinje gradnju svog novog studija, koji naziva "White Ark". Devedesete su označile povratak Perryeve slave, kroz rad s Beastie Boysima, velikim turnejama i reizdanjima njegovih legendarnih albuma.

 

Tekst:  

Recenzije

Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"
Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"