logo-t

 • Izašao prvi hrvatski riddim EP -

  Izašao prvi hrvatski riddim EP - "Bun Dem" Riddim

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

 • Black Uhuru - “As The World Turns”

  Black Uhuru - “As The World Turns”

 • Brain Damage -

  Brain Damage - "¡Ya No Màs!"

 • Devet godina Reggae hr-a

  Devet godina Reggae hr-a

 • Johnny Clarke:

  Johnny Clarke: "I danas živim i stvaram u Kingstonu, to je moj dom"

nike

Događanja
Recenzije
Black Uhuru Official
Black Uhuru Official 2018.
1. Studeni 2018

Black Uhuru - “As The World Turns”

Ne dajte se smesti
Kao što znamo godina je 2018. i prošlo je više od četiri desetljeća od najboljih dana jamajkanske grupe Black Uhuru. Ako želite da vam Black Uhuru i dalje ostane sinonim za vrhunski reggae i bezvremenski klasik, pretražite vlastitu glazbenu kolekciju za nekim starijim uratcima. A kako projekcija Black Uhurua izgleda kroz naočale Dereka "Duckie" Simpsona, saznate ćete u “As The World Turns”. Ta vizija nalaže da bi Black Uhuru pratili glazbene trendove i podlijegali modernim efektima koji se nude u izobilju. Koji nisu ni nužno loši, samo se postavlja pitanje jesu li uvijek potrebni?
Dodatna slika 1

Album otvara naslovna pjesma “As The World Turns” koja nas uspješno uvodi u novi svijet Black Uhurua u kojem se osjete tragovi stare ostavštine, a na nju se naslanja “Spectrum” koju nose gitarske dionice. Potom album naprasno ulijeće u “Stronger” Agenta Sasca koja je nepotrebno unakažena, a vjerovatno je ta suradnja bila potkrijepljena dobrim Rasta bussinesom. Nekako nelogičnim slijedom, nadolazi poluakustična “War Crime” potkrepljena puhačkom sekcijom, a nakon poprilično dosadnog bloka koji se proteže kroz “Stand Alone” i “Betrayal”, na “Jah Guide” dolazi još jedan jamajkanski dancehall šmeker Bugle. Najavni singl albuma “Chalize” obiluje auto tune efektom no čuo je "Duckie" Simpson da je to danas moderno. Čovjeku nije bilo dovoljno da “prokurva” ime Black Uhurua pa je obradio Marleyevu “African Herbsman” u “Jamaica Herbman”, a obrada “Police & Thief” Junior Murvina je vidjela i bolje dane s The Clashom. A ako uspijete doći do kraja ovog izdanja čeka vas obrada “Emotional Slaughtera” koja se u 2018. godini nanovo zove samo “Slaughter”, a ovaj predugačak album zatvara “Live & Learn” s Prezident Brownom koja nosi elemente “Spectruma”.

Kako se okrenuo svijet, tako se okrenuo i Black Uhuru. "Duckie" Simpson lijepo se okoristio s legendarnim imenom, stoga na ovaj album ne treba gledati kao proizvod umjetnosti već kao proizvod koji isključivo podliježe glazbeno prodajnoj industriji. Ako vam se zaista sluša Black Uhuru, zamislite se u vremeplovu i vratite se u početak osamdesetih. Treba li se obnavljati nešto što nije potrebno obnavljati, nameće se tijekom slušanja cijelog albuma.
Tekst:  

Video sadržaj