logo-t

Waitapu promovira album u Attacku
Vijesti

Waitapu promovira album u Attacku

Promocija albuma "Hortus"
Hornsman Coyote u Zagrebu
Vijesti

Hornsman Coyote u Zagrebu

Promocija albuma "Sevengreen" u Hard Placeu
Dub Gabriel - "ADSR Dub"
Recenzije

Dub Gabriel - "ADSR Dub"

Retrofuturistično
8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu
Vijesti

8 godina Reggae hr-a: Raggalution u Zagrebu

Promocija albuma "Gatekeeper"
Macka B - "Health is Wealth"
Recenzije

Macka B - "Health is Wealth"

U zdravom tijelu zdrav duh
Ishan Sound u Splitu
Vijesti

Ishan Sound u Splitu

Ishan Sound dolazi na treći rođendan GartzSounda
prev
next

nike

Događanja
Recenzije
PDV Records
PDV Records 2017.
5. Travanj 2017

Bamwise – "Soundproof"

Punokrvni dub album

Uz pomoć PDV-a kao izdavača, Bamwise nam napokon servira punokrvni album koji nosi naslov "Soundproof". Sam trenutak izlaska sjajno je pogođen. U trenutku kada festivali počinju s objavama glavnih izvođača, za festivalsku se sezonu sprema i Bamwise. Nakon prošlogodišnjeg nastupa pred gotovo punom glavnom pozornicom Seasplash festivala, a pred još jednu sjajnu Bamwiseovu festivalsku sezonu, pred publikom će se naći osam autorskih uradaka benda koji je prošao dug put od svojih skromnih, ali obećavajućih početaka do statusa perjanice scene.

U trenutku kada se soundsystem kultura širi na uštrb live dub bendova, Bamwise je zapravo sjajna poveznica između ta dva elementa istog glazbenog usmjerenja. Dok njihov „Tarantino“ može biti efektni uvod u session, a „Fury“ raspametiti svaki plesni podij, uz live bend na pozornici ovo zvučno (i vizualno) putovanje odašilje najveću snagu. Upravo je spomenuti vizualni dio Bamwiseovog djelovanja zapravo najveći nedostatak albuma. Prava je šteta što format glazbenog albuma ovdje ograničava upotpunjenost onoga što čini Bamwise vrhunskim bendom te punopravnu članicu Marijanu Krbot ograničava tek na vrlo dobar dizajn omota albuma. Ipak, ostali članovi benda došli su na svoje i pripremili nam vrhunski album. Kombiniranjem sintetičkog i akustičnog zvuka, Bamwise gradi prepoznatljivost svog identiteta sklapajući sve elemente benda, od članova s bine do inženjera zvuka, u jednu skladnu cjelinu.

Dodatna slika 1

U većini slučajeva, radi se o pjesmama koje ste već imali prilike upoznati kroz Bamwiseove koncerte, a sada one, dostupne na ploči, CD-u i u mp3 formatu, useljavaju u vaše domove. Bamwiseovci su pritom pazili na svaki detalj te je sam album doista posložen kao audio putovanje. Uz znakoviti naslov prve pjesme, „Tarantino“ album slušatelja uvodi u svoj tok. Slijedi „Fury“ koji, kako i sam naslov kaže, ubrzava ritam te slušatelja transferira u psihodelični trans servirajući nam sjajnu kombinaciju francuske dub škole i psy trancea. Sličnim stilom nastavlja i „Down Under“ da bi zatim uslijedilo naglo usporavanje, ali i potpuna predaja transu u koji nas Bamwise uvlači kroz „Strange Fis“ i „Stinger“. Upravo se na „Stingeru“ događa i najdomljivija sinergija „sintetike“ i „akustike“ dok se perkusije naziru ispod pretežito elektronskog zvuka skladbe. Kako prolazi polovica albuma, vrijeme je da Bamwise oda počast vrlo bitnom faktoru u zvuku svakog (a posebno dub) benda, inženjeru zvuka u „Sound Engineer“. Ovime Bamwise zapravo svojoj publici skreće pažnju na važnu ulogu ton majstora u svom zvuku da bi nas kroz „Meditation“ nakratko vratio u stanje meditacije i potpunog užitka u glazbi koju stvaraju. Nakratko iz razloga što nakon meditacije slijedi zatvaranje albuma uz „Run from sound“ koja je krajem prošlog ljeta izdana kao najava za ovaj album u obliku zasebnog EP-a (original + „Run from Dub“) na svim servisima za digitalni download.

Od Bamwisea je bilo realno očekivati odličan album. Godine marljivog rada na imidžu vrhunskog live benda i mnoštvo vrlo dobrih nastupa su obećavali. Međutim, "Soundproof" je podigao Bamwise stepenicu više. Srećom, ovaj album izlazi u gotovo svim trenutno postojećim formatima (LP, CD i digital download) te će tako svim obožavateljima omogućiti širinu izbora, a s njime će Bamwise nastaviti uspinjanje glazbenim putevima.

Tekst:  

Video sadržaj