logo-t

11. Skaville Festival
Vijesti

11. Skaville Festival

Nadolazi nam 11. izdanje Skaville festivala
E3 i Egoless, predstavnici ZamZam Sounda u Mastersu
Vijesti

E3 i Egoless, predstavnici ZamZam Sounda u Mastersu

Volumen & Reggae hr predstavljaju Reggae utorak special edition 
Samory I - "Black Gold"
Recenzije
Objavljeni datumi 16. Seasplasha 2018.
Vijesti

Objavljeni datumi 16. Seasplasha 2018.

Stigli novi datumi i puštene prve ulaznice za Seasplash 2018.
Overjam Festival opravdao povjerenje publike
Izvještaji

Overjam Festival opravdao povjerenje publike

Treći dan šestog dana Overjama
prev
next

nike

Događanja
 • 25.8.2018. | Q bar, Zadar

  One Dread

  Upad: 0 kn

 • 25.8.2017. | Stari grad, Đurđevac

  Brain Holidays, Ogenj

  Upad: 0 kn

 • 26.8.2017. | Kokopelli Beach Bar, Šimuni, Pag

  One Dread

  Upad: 0 kn

 • 26.8.2017. | Gradsko kupalište, Bjelovar

  Brain Holidays

  Upad: 0 kn

 • 1.9.2017. | Vintage Industrial Bar, Zagreb

  Brain Holidays acoustic

  Upad: 0 kn

 • 1.9.2017. | Močvara, Zagreb

  BASS EXPERIENCE

  Upad: 0 kn

 • 5.9.2017. | Masters, Zagreb

  # Reggae utorak: E3, Egoless, Sapleo, Inka

  Upad: 30 kn

 • 9.9.2017. | Inkubator / dvorište Galerije K2, Križevci

  # 11. Skaville Festival 2017.: THE INVISIBLES, DESKARATS, EMPATEE DU WEISS

  Upad: 45/55 kn

Recenzije
PDV Records
PDV Records 2017.
5. Travanj 2017

Bamwise – "Soundproof"

Punokrvni dub album

Uz pomoć PDV-a kao izdavača, Bamwise nam napokon servira punokrvni album koji nosi naslov "Soundproof". Sam trenutak izlaska sjajno je pogođen. U trenutku kada festivali počinju s objavama glavnih izvođača, za festivalsku se sezonu sprema i Bamwise. Nakon prošlogodišnjeg nastupa pred gotovo punom glavnom pozornicom Seasplash festivala, a pred još jednu sjajnu Bamwiseovu festivalsku sezonu, pred publikom će se naći osam autorskih uradaka benda koji je prošao dug put od svojih skromnih, ali obećavajućih početaka do statusa perjanice scene.

U trenutku kada se soundsystem kultura širi na uštrb live dub bendova, Bamwise je zapravo sjajna poveznica između ta dva elementa istog glazbenog usmjerenja. Dok njihov „Tarantino“ može biti efektni uvod u session, a „Fury“ raspametiti svaki plesni podij, uz live bend na pozornici ovo zvučno (i vizualno) putovanje odašilje najveću snagu. Upravo je spomenuti vizualni dio Bamwiseovog djelovanja zapravo najveći nedostatak albuma. Prava je šteta što format glazbenog albuma ovdje ograničava upotpunjenost onoga što čini Bamwise vrhunskim bendom te punopravnu članicu Marijanu Krbot ograničava tek na vrlo dobar dizajn omota albuma. Ipak, ostali članovi benda došli su na svoje i pripremili nam vrhunski album. Kombiniranjem sintetičkog i akustičnog zvuka, Bamwise gradi prepoznatljivost svog identiteta sklapajući sve elemente benda, od članova s bine do inženjera zvuka, u jednu skladnu cjelinu.

Dodatna slika 1

U većini slučajeva, radi se o pjesmama koje ste već imali prilike upoznati kroz Bamwiseove koncerte, a sada one, dostupne na ploči, CD-u i u mp3 formatu, useljavaju u vaše domove. Bamwiseovci su pritom pazili na svaki detalj te je sam album doista posložen kao audio putovanje. Uz znakoviti naslov prve pjesme, „Tarantino“ album slušatelja uvodi u svoj tok. Slijedi „Fury“ koji, kako i sam naslov kaže, ubrzava ritam te slušatelja transferira u psihodelični trans servirajući nam sjajnu kombinaciju francuske dub škole i psy trancea. Sličnim stilom nastavlja i „Down Under“ da bi zatim uslijedilo naglo usporavanje, ali i potpuna predaja transu u koji nas Bamwise uvlači kroz „Strange Fis“ i „Stinger“. Upravo se na „Stingeru“ događa i najdomljivija sinergija „sintetike“ i „akustike“ dok se perkusije naziru ispod pretežito elektronskog zvuka skladbe. Kako prolazi polovica albuma, vrijeme je da Bamwise oda počast vrlo bitnom faktoru u zvuku svakog (a posebno dub) benda, inženjeru zvuka u „Sound Engineer“. Ovime Bamwise zapravo svojoj publici skreće pažnju na važnu ulogu ton majstora u svom zvuku da bi nas kroz „Meditation“ nakratko vratio u stanje meditacije i potpunog užitka u glazbi koju stvaraju. Nakratko iz razloga što nakon meditacije slijedi zatvaranje albuma uz „Run from sound“ koja je krajem prošlog ljeta izdana kao najava za ovaj album u obliku zasebnog EP-a (original + „Run from Dub“) na svim servisima za digitalni download.

Od Bamwisea je bilo realno očekivati odličan album. Godine marljivog rada na imidžu vrhunskog live benda i mnoštvo vrlo dobrih nastupa su obećavali. Međutim, "Soundproof" je podigao Bamwise stepenicu više. Srećom, ovaj album izlazi u gotovo svim trenutno postojećim formatima (LP, CD i digital download) te će tako svim obožavateljima omogućiti širinu izbora, a s njime će Bamwise nastaviti uspinjanje glazbenim putevima.

Tekst:  

Video sadržaj