logo-t

 • Završeno sedmo izdanje Overjam reggae festivala

  Završeno sedmo izdanje Overjam reggae festivala

 • Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

  Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

 • Prvi glavni dan Overjam festivala – ljubav je naša religija

  Prvi glavni dan Overjam festivala – ljubav je naša religija

 • Počeo je sedmi Overjam Reggae Festival

  Počeo je sedmi Overjam Reggae Festival

 • Pozitivni dojmovi sa Summerjama

  Pozitivni dojmovi sa Summerjama

 • Jah Billah i Sheco obradili prvo izdanje Anje G i Dr.obija

  Jah Billah i Sheco obradili prvo izdanje Anje G i Dr.obija

 • "Positive Vibration", novi singl za Homegrown sound

 • Nova imena i raspored po danima 16. Seasplash festivala

  Nova imena i raspored po danima 16. Seasplash festivala

 • "A Matter of Time", novi album Protojea

 • Ekodrom - mala oaza ljubavi i mira

  Ekodrom - mala oaza ljubavi i mira

nike

Događanja
Recenzije
I-Grade Records
I-Grade Records 2016.
16. Travanj 2016

Akae Beka - "Portals"

U novoj inkarnaciji 

Benjamin Vaughn je jedna od najupečatljivijih figura današnjeg reggaea. S grupom Midnite je snimio desetine albuma u posljednjih dvadesetak godina. Rezervoar tema i inspiracija je se kod ovog nesvakidašnjeg glazbenika činio nepresušnim, a albumi su se redali kao na bandu - često po njih nekoliko godišnje. Nedavno je okrenuo novu stranicu u svojoj karijeri osviještenog rasta-pjevača s unikatnim vokalom i vokacijom, koja je nezapamćena u reggaeu.

Pod umjetničkim nazivom Akae Beka, koji je izvađen iz opskurne Knjige proroka Henoka i koja pripada takozvanim apokrifnim knjigama koje nisu ušle u kršćanski i(li) židovski kanon, ali su dio etiopijskog crkvenog kanona, ovo mu je već drugi po redu album. Čini se da je, retroaktivno gledano, upravo ova knjiga ideološki fundament Vaughnovog opširnog opusa, kako u svojstvu pjevača u grupi Midnite, tako i kao solo umjetnika. S vjerskim žarom jednog istinskog vjernika nastupa i u ovom svom novom, drugom po redu albumu "Portals", u kome ponovno izlaže svoju jako religioznu i spiritualnu alternativu spram modernog načina života i općeprihvaćenih verzija povijesti, uloge čovjeka i smisla svijeta.

Dodatna slika 1

Njegova lirika je i ovdje nakrcana simbolikom, metaforikom i referencama na svete spise poput prije navedenog, ali i drugih, te je protkana snažnom dozom istinskog rastafarija. Iz toga svega Akae Beka plete svoj vlastiti konstrukt univerzalnih imperativa, koji se u mnogome po svojoj afrocentričnosti i egzotičnosti u izjavama razlikuju od naših zapadnjačkih poimanja, ali koji zato nisu ništa manje vrijedni ili tobože pogrešni.

Premda je tematski ostao na nepromijenjenoj liniji, zvučno i stilski se ovaj novi album po mnogo čemu razlikuje od njegovog prvijenca pod pseudonimom Akae Beka. Njegova suradnja s Laurent 'Tippy-I' Alfred iz I-Grade Recordsa, s kojim je radio i neke Midnite albume, je iznjedrila puno bolje rezultate od prethodnog albuma "Hommage to the Land", koji je nastao u kolaboraciji s Fifth Son Crew.

Aranžmani ovih novih trinaest songova imaju puno prisniji i raskošniji šlif s korpulentnim puhačima, koji čine savršeni melodični pandan njegovim spiritualnim napjevima. Iznimno ritmični komadi s fluidnim bas linijama i prozračnim harmonijama su obogaćeni finim i atmosferičnim dub akcentima. Melankolična melodika i lepršava prateća gitara se usko uvijaju oko njegovog rustikalnog i hrapavo-nježnog glasa. Novo u cijeloj priči je da se na albumu pojavljuje i snažna, distorzirana gitara, nešto što do sada u ovakvoj formi nije bilo kod Benjamina Vaughna.

Ukratko, ovakva produkcija Zion-I Kingsa i I-Grade Recordsa nudi idealnu zvučnu kulisu za performans od Akae Beka. Tako je bilo i u nekim njihovim prošlim Midnite-suradnjama, a tako je i sada s ovim albumom.

Tekst:  

Video sadržaj