logo-t

 • Del Arno Bend -

  Del Arno Bend - "Ako ne znaš šta da radiš"

 • Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

  Nova dub/reggae večer na A Weekend Block Partyu

 • Novo izdanje AmpliFyah Musica

  Novo izdanje AmpliFyah Musica

 • Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

  Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

 • Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

  Beogradski FC Apatride Utd predstavio novi album

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

nike

Događanja
Recenzije
Jatta Records
Jatta Records 2016.
22. Veljača 2016

Taj Weeks & Adowa - "Love, Herb & Reggae"

Srce kuca snažno 

Kako stvari trenutno stoje, svijetu su potrebni neki novi pristupi. Stari načini razmišljanja ne pale više, a njihova uporna ponavljanja samo nas sve više tjeraju u govna. U svom novom albumu ovaj pjevač i stihopisac s male karipske otočne države Svete Lucije je obrnuo stari slogan "seks, droga i rock'n'roll" u "ljubav, trava i reggae". Tako je ne samo nazvao ovaj peti po redu album, koji je snimio sa svojim peteročlanim bendom Adowa, već i jedan od četrnaest pjesama u kojem lagano s klavirom tapka po glomaznim nyabinghi bubnjevima i pratnji akustične gitare. Više suosjećanja, više duhovnosti i prisnosti među ljudima on traži - tvoja sloboda je moja sloboda, tvoja patnja je moja patnja.

Nije se Taj Weeks uvijek tako profilirao kao angažirani glazbenik. Njegov gotovo feminini, nježan i osjećajan glas se pokazao kao idealno kalibriran za fine, pretežno ljubavne pjesme s kojima je slušateljima mamio najdublje emocije.

Dodatna slika 1

Pa ipak, iako i na ovom albumu ne izostaju i takve pjesme - dovoljno je samo poslušati predivne "Full Sight" ili "Was It You", koje na neki čudan i magičan način, i po boji glasa i po vokaciji, podsjećaju na Vaya Con Dios, kao primjerice i u tango ritmovima protkanoj "Here I Stand" - glavna poruka albuma je poziv na revoluciju i dalekosežne promjene, kako na duhovnom, tako i materijalnom planu.

Moglo bi se reći da je cijeli "Love, Herb & Reggae" prožet istom onom idejom vodiljom kao i legendarna "Imagine" Johna Lennona - radikalan u svom korijenu i filozofiji, a istovremeno umotan u onosvjetovnu auru i potpuno nedokučiv grubim kandžama stvarnosti. Sa snažnim, prisnim i punim reggae-soundom antemičnih puhača, razigranih klavirskih minijatura i prostranih gitarskih solaža, Taj Weeks ovdje ide protiv velike moderne aždaje koja se manifestira u obliku uličnog nasilja ("Bullet for A Gun"), svevladajućeg licemjerja ("Mediocrity") te poziva na otvoreni bunt ("Rebbels to the Street").

Njegova ideološka podloga je neprikosnoveno rastafari-učenje, a shodno tome je u "The Laws" protiv zakona koji brane marihuanu i time ljudima uskraćuju prijeko potrebno prosvjetljenje. Ali pobuna na koju poziva Taj Weeks dolazi nježno poput mačke, koja sa svojim mekanim šapama gotovo da ne dodiruje tlo prekriveno smećem, staklom, čahurama metaka i odbačenim špricama, kao i neispunjenim obećanjima, dokinutim snovima i potkradenoj budućnosti. Love, Herb & Reggae je ispisano na zastavi pod kojoj ćemo pobijediti.

Audio: www.reggaespace.com/love-herb-and-reggae-taj-weekes-and-adowa/

Tekst: