logo-t

 • Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

  Seasplash se seli u Šibenik i dovodi kraljeve duba i reggaea

 • Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

  Che Sudaka i Gustafi obilježili dan migranata u Rijeci

 • Ska glazba sa stilom

  Ska glazba sa stilom

 • Alpha Steppa Meets Nai-Jah -

  Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Izvještaji
24. Prosinac 2018

Ska glazba sa stilom

New York Ska-Jazz Ensemble u Vintage Industrialu
Nakon dugih 18 godina u Zagreb je ponovno sletila njujorška ekipa koja je utemeljila ska-jazz kao žanr i ispunila Vintage Industrial Bar predivnom energijom. Hladna srijeda nije bila nikakav problem da se dvorana popuni skoro do zadnjeg mjesta, te smo svi dobili ono po što smo došli. Predivan koncert vrhunskih glazebnika koji su uistinu predstavili što je to ska-jazz i mogu reći da je puno više od samo ska i jazza. Reggae, rocksteady, dancehall i ska ritmovi prekrasno kombinirani s melodijama jazza, bluesa, rocka i soula je ono što čini ovaj žanr. Pa smo tako dobili ska i reggae klasike poput „A Message to You Rudy˝ ili „Love and Affection¨od Marleya sa jazzy prizvukom, te smo dobili neke jazz standarde poput „Take Five“ ili „Harlem Nocturno“ u dancehall, ska i reggae ritmovima. Predstavili su i nam nekoliko svježih autorskih stvari na kojima rade te mnoštvo starijih stvari sa svojih deset albuma koliko za sada imaju iza sebe.

Koncert je počeo nešto iza 22h s njihovom pjesmom „Buttah˝ i pružili su nam uz dva bisa preko sat i pol vrhunske i jako energične svirke uz čije taktove nitko u dvorani nije mogao mirno stajati! Ansambl čini šesteročlana ekipa iz cijeloga svijeta, a osnivač ansambla, saksofonist i flautist benda s nadimkom Rocksteady Freddie odlično vodi taj show, jako veseo i karizmatičan čovjek te se stvarno vidi da svi skupa uživaju u tome što rade. U jednom trenutku smo svi skupa proslavili trubačev rođendan, Kevin Batchelor je napunio 58 godina pa smo mu svi zajedno u glas otpjevali jedan „Happy Birthday˝, a on je nama odsvirao nevjerovatne jazz solaže na trubi i cijelo vrijeme širio pozitivnu energiju s bine, stvarno nevjerovatan trubač! Zvuk u dvorani je bio odličan, brass sekcija je lijepo vodila sve te vesele ritmove, pa svaka pohvala i toncu koji je odradio odličan posao. Nakon koncerta sam od svoje ekipe i iz publike čuo samo hvale. 

Nakon Zagreba dečki iz New York Ska-Jazz Ensemblea su otputovali za Pulu gdje su vjerujem zajedno s našim Elementalom koji slavi 20 godina u petak također napravili odličnu svirku. Mislim da su zadnji put u Hrvatskoj bili prije četiri ili pet godina na Skaville festivalu u Križevcima, a nadam se da će razlika da nam dođu opet ovaj put biti manja!

Foto: Matej Kopecki
Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"
Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"