logo-t

 • Del Arno Band objavljuje album

  Del Arno Band objavljuje album

 • Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

  Brain Damage provozao KSET kroz 20 godina svog stvaralaštva

 • UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

  UNESCO dodaje reggae na popis svjetske kulturne baštine

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

nike

Događanja
Izvještaji
28. Srpanj 2018

Seasplash u oluji

Treći dan festivala

Nakon odličnog vremena kroz prva dva dana festivala, u subotu se već u sumrak svugdje naokolo moglo ugledati munje. Iako su bile u daljini, prijetile su da bi mogle pokvariti ovu, treću festivalsku večer. Nažalost, na kraju su i donijele oluju koja je nakratko prekinula festival, no nije uspjela narušiti dobro raspoloženje i odličnu zabavu koja je još jednom osvojila tvrđavu.

Dijelom igrom slučaja, a dijelom i zbog oluje, većinu večeri proveli smo na Soundsplash i Dubsplash pozornicama koje su nam pripremile zanimljiv program. Prije svega tu treba izdvojiti Dubmatixa, kanadskog dub majstora. Za svoj premijerni nastup pripremio je odlično razrađen set dubova, remikseva i mash-upova koji je od laganog tempa rastao prema usijanju. Setom su dominirali njegovi uradci, no bilo je tu i nekoliko zanimljivih međužanrovskih mash up-ova te je pozitiva rasla sa svakom novom trakom. Nažalost, upravo na samom vrhuncu, zaustavila ga je snažno grmljavinsko nevrijeme koje je izazvalo nestanak struje. U prvi tren je pokušao animirati publiku pjevanjem (na suho, bez razglasa), no nažalost nije bilo spasa i festival je nakratko morao biti prekinut. Iako su tuča i kiša izmjenile program te napravile podosta štete po kampu, uskoro je festival nastavljen, a na Soundsplash pozornici su svoje snage ujedinili Sandokan Hi-Fi i domaći Munchies Sound system. Putem mikrofona im se priključio i Dino iz Zenicafarije, a u ovakvoj kombinaciji dobra zabava nije mogla izostati. Nakon što su oni završili svoj set, zabava se preselila na Dubsplash gdje su svoj nastup lagano privodili kraju Dub-Stuy, a iza njih se, uz prve zrake sunca, nastavilo plesati uz Warrior Charge.

Ni oluja, niti grmljavinom izazvan nestanak struje nije uspio pokvariti raspoloženje tijekom cijele noći. I olujna subota, ali i ostatak festivala još jednom su nam pokazali zašto toliko volimo posjetiti tvrđavu. Seasplash je jedna ne prevelika ali vrlo draga zajednica gdje iz godine u godinu dolazimo prvenstveno zbog atmosfere, a zatim i poslušati nekog novog izvođača da bi sve kulminiralo sjajnim zabavama uz dobro nam znana lica (ili soundove) poput Digitrona, Warrior Chargea, Filipa Motovunskog, Munchiesa i drugih. Iz godine u godinu Seasplash daje priliku i regionalnim izvođačima koji se još nisu predstavili Seasplash publici te time zapravo familiju širi, ali ju i pomlađuje. Ono što je svojstveno Seasplashu i publici koju okuplja, a u ovom kraju Europe (i u drugim glazbenim žanrovima) je to rijedak slučaj, je da su domaći izvođači jako dobro dočekani od strane publike, bilo da je riječ o veteranima poput Digitrona ili o nekom od izvođača koji tek poneku godinu nastupaju na festivalu i tvrđavi Punta Christo. Time je zapravo utjecaj na domaću scenu neprocjenjiv te je upravo zato Seasplash i jedan od glavnih generatora njenog konstantnog rasta.

Foto: Luka Sertić

Tekst:  

Recenzije

Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"