logo-t

 • Izašao prvi hrvatski riddim EP -

  Izašao prvi hrvatski riddim EP - "Bun Dem" Riddim

 • Alpha Steppa dolazi u Zagreb

  Alpha Steppa dolazi u Zagreb

 • Black Uhuru - “As The World Turns”

  Black Uhuru - “As The World Turns”

 • Brain Damage -

  Brain Damage - "¡Ya No Màs!"

 • Devet godina Reggae hr-a

  Devet godina Reggae hr-a

 • Johnny Clarke:

  Johnny Clarke: "I danas živim i stvaram u Kingstonu, to je moj dom"

nike

Događanja
Izvještaji
11. Srpanj 2018

Pozitivni dojmovi sa Summerjama

Reggae festival u Njemačkoj

Završen je 33. po redu Summerjam festival, prvi na kojem smo prisustoval. Prije nego što vam detaljno prenesemo naše dojmove o festivalu, treba spomenuti da s akreditacijom koju nam je dao organizator nije bilo moguće imati prisustnost ispred samih pozornica, tako da su sve fotografije nastale iz publike. Summerjam se ove godine održao po 33. put na Füllingen jezeru koje se nalazi na periferiji Kölna. Na dvije pozornice, crvenoj i zelenoj, tijekom tri dana nastupilo je preko 30 izvođača. Cijeli festival je pratilo lijepo i sunčano vrijeme s temperaturama koje su se kretale oko 26 stupnjeva. Mnogi bi se pitali što je točno tu čudno, ali upravo zbog činjenice da je Köln na sjevero-zapadu Njemačke, često se događalo da u ovo doba godine ne bude uobičajeno ljetno vrijeme. Ogroman kamp na obali jezera, veliki izbor hrane i dobra energija posjetitelja su sigurno najveći zaštitni znak festivala.

Füllingen jezero se nalazi na 20-30 minuta vožnje od Kölna i vezu sa gradom mu čini autobus 122 i linija S-ban 15. Gužvi u prometu nema tako da ako se ne odlučite za kampiranje smještaj u Kölnu je jednako dobro rješenje. Ne znamo točnu površinu jezera ali je poprilično veliko i dovoljno da svaki dan primi između 40 -50 tisuća posjetitelja. Sve pozornice su smještene oko samog jezera osim dancehall arene koja je uslijed jačih mjera sigurnosti i zakona države preseljena malo izvan lokacije cijelog festivala. Da nam ublaže bol od umora od neplanirano predugog putovanja, prvog dana festivala su se pobrinuli Christopher Martin, MHD, Ty Dolla Sign, Charly Black i Threesha. Christopher Martin, vjerujemo kako mnogima ne spada u omiljene izvođače s Jamajke, no uslijed suradnje koju je ostvario s njemačkim dvojcem Silly Walks kao i s Gentlemanom njegova popularnost u Njemačkoj je ogromna. "Mama", "Look At My Face", "Paper Loving" i "Cheater Prayer" su atmosferu na zelenoj pozornici dovele do vrhunca. Nema sumnje da je njegov nastup bio najbolji prve večeri festivala. Pored Christophera Martina vrijedi spomenuti izuzetan nastup francuske afro trap zvijezde MHD koji nas se poprilično dojmio.

Drugi dan festivala započeli smo s Jesse Royalom i blizu 30 stupnjeva u zraku. Jessie Royal je na turneji na kojoj promovira svoj album "Lily of ths Valley". Uz pjesme s novog albuma, publika je mogla čuti još i prepoznatljive "Modern Day Judas", "Black Woman" i "Finally". Nakon Jessie Royala na glavnu crvenu pozornicu penje se Tarrus Riley koji u Njemačkoj ima sličan status kao i Christopher Martin. Odličan koncert, i publika je bila spremna za dvije glavne zvijezde večeri: Ziggy Marleya i Gentlemana. Dok su Ziggy Marley i Gentleman zajedničkim snagama dizali u zrak festivalsku prašinu, na drugoj zelenoj pozornici publika je imala priliku uživati u nastupima dancehall zvijezdi kao sto su: Skarra Mucci, Jahmiel, Konshens i Alkaline. Kompletan program na crvenoj i zelenoj pozornici trajao je do ponoći.

Nakon što je Gentleman po tko zna koji put oduševio publiku na Summerjamu i nakon što je kontroverzna dancehall zvijezda Alkaline razočarao svoje vjerne fanove, publika se prebacila na dancehall arenu gdje je party trajao do četiri ujutro. Treći dan festivala je po običaju na Summer Jamu najmirniji dan. Nedjelja je, i dio posjetitelja je već krenuo napuštati festival zbog radnih obaveza koje su ih čekale u ponedeljak. Mi smo uživali na koncertu Inner Circlea, koji turnejom obilježavaju 50 godina postojanja benda. Lijepo ih je bilo čuti uživo, a posebno one pjesme koje ih vežu za Jacob Millera. Nakon Inner Circlea, na glavnu pozornicu se popeo bend SOJA, a nakon njih za "veliko finale večeri" je nastupio i Chronixx, koji je još jednom uživo potvrdio da je trenutno najbolji reggae pjevač na planeti. Spuštena je zavjesa na 33. izdanju Summerjama. Dojmovi se još skupljaju i generalno su pozitivni. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine surađivati s ovim festivalom, do tada uživajte u muzici i vibracijama.

Fotogalerija: Nebojša Ševo

Tekst:   Nebojša Ševo

Recenzije

Black Uhuru - “As The World Turns”
Brain Damage - "¡Ya No Màs!"
Max RubaDub – "Style & Passion"
Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"