logo-t

 • Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

  Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

 • Prvi glavni dan Overjam festivala – ljubav je naša religija

  Prvi glavni dan Overjam festivala – ljubav je naša religija

 • Počeo je sedmi Overjam Reggae Festival

  Počeo je sedmi Overjam Reggae Festival

 • Pozitivni dojmovi sa Summerjama

  Pozitivni dojmovi sa Summerjama

 • Jah Billah i Sheco obradili prvo izdanje Anje G i Dr.obija

  Jah Billah i Sheco obradili prvo izdanje Anje G i Dr.obija

 • "Positive Vibration", novi singl za Homegrown sound

 • Nova imena i raspored po danima 16. Seasplash festivala

  Nova imena i raspored po danima 16. Seasplash festivala

 • "A Matter of Time", novi album Protojea

 • Ekodrom - mala oaza ljubavi i mira

  Ekodrom - mala oaza ljubavi i mira

nike

Događanja
Izvještaji
7. Studeni 2017

Mračni vrt Waitapua

Waitapu predstavili “Hortus” u Zagrebu
Nakon nekoliko sušnijih godina po pitanju izdanja u reggae domeni, godina 2017. napokon je bila bogatija konkretnim materijalima. Hrvatska, ali i regija je pobrojala dosta odličnih albuma i singlova (BamwiseBrain HolidaysConquering Lion, Egoless, FC Apatride United, Hornsman CoyoteJah Billah ft. Iyano Iyanti, Kali Fat Dub, Raggalution, Waitapu…) što je pridonijelo vidljivosti reggae scene u našoj maloj prčiji. 

Naši čakovečki duberi, Waitapu iznijeli su svoj dugosvirajući “Hortus” sredinom lipnja i uspješno ga predstavili na ljetnim festivalima dok je zagrebačka promocija ipak pričekala jesen. Iako nam Waitapu na albumu nisu ispostavili ništa drugačije do onoga što već nismo čuli od njih, u petak 3. studenog bili smo svjedoci da se njihov višegodišnji trud isplatio. Iako je RDK već odavno otegnuo papke, iza sebe su ipak ostavili utabanu stazu kojom uspješno kroče Bamwise i Waitapu. Iako manje zastupljeniji od Bamwisea, Waitapu nisu ništa manje vrijedniji. Večer u Attacku je otvorena uz BLPRNT dj set koje sam nanovo propustila zbog ne baš pretjerano vrijednog Rockoff natjecanja na kojem su nastupali roots veterani Brain Holidays. No obzirom da je to tema za sebe, vratit ću lopticu na bitnije faktore za ovaj izvještaj. U Medici su se okupila više/manje poznata lica (nebitno) koja su došla podržati Čakovčane, a Waitapu je gotovo pa ispoštovao satnicu i krenuo drito u glavu s “Oglasom”. Žestinu njihove neobične priče iznijela je postava bass, gitara i bubanj koju je u pozadini Stamać tonski njegovao. Pomalo razočaranje je bio izostanak Remi na singlu “Safe Zone” koja je na kraju ispao najslabija točka njihove svirke no srećom, to nije utjecalo na kvalitetu koncerta u nastavku. Mračno, maglovito, dinamično i žestoko Waitapu su iznijeli i većinu “Hortusa”, a zakucali su nas u mrak zajedno s “Chapter Zero” i “Chrom Dioxidom”. Nakon uspješne promocije “Hortusa”, gospodin Meniga se popeo za gramofone i usrećio poprilično pijanu bagru u klubu, a nakon njega nastupio je Genetik Dub iz Parisa sa svojim live actom.

Waitapu nije samo bend, Waitapu je postao jedan od utjecajnijih pokreta kroz razne programe u sjeverozapadnoj Hrvatskoj jer u Čakovcu konstantno motiviraju i pokreću novu generaciju. Attack je nakon višemjesečne pauze otvorio svoja vrata na najbolji mogući način, a naši dub predstavnici iz Čakovca su još jednom potpisali kvalitetu kakvu naša scena uživa.

Foto: Damir Batarelo
Tekst:  

Recenzije

Jah Schulz - "A Railroad Session"
Weeding Dub - "Another Night Another Day"
Banana Zvuk - “Split Banana”
Ras Mc Bean & Soulcraft – „Reggae On A Mission“
Egoless - "Empire of Dirt"